Ukoreka / Patxi Zabaleta - Zabaleta, Patxi (Amaiur (Txalaparta), 1994)
Inklusa batean haur bat utzi dute gauez; Beñat du izena, baina ez du gurasorik edo abizenik ezagutzen. Bere bakartasun garratzetik aurre egin beharko die inguruan sortu eta mamituko zaizkion grina, lelo eta arazoei.Asmaketa baten lilurak zoratu eta harrituko du mutila. Baina zelatarien elkarte ezezagunak, pentsamendu eta askatasunaren aurkako zigorrak eta gorroto eta bekaizkeriak nahasi eginen dira maitasunaren dei eta zirrara xamurrekin. UKOREKA eleberri honen izena hitz joko asmatua da. Oreka eta ukoa hitzetatik dator, Arkimedesen eureka hitzaren antza hartua duena.