Mila urteko bizitza La Hoyako beroi herrian (Guardian-Araba) : [aztarnategiaren gida] = Mil años de vida en el poblado berón de La Hoya (Laguardia-Alava) : [guía del yacimiento] - Llanos Ortiz de Landaluce, Armando; Ortiz de Guinea, Javier; Buenavida, Julio; Araba. Foru Aldundia. Euskara, Kultura eta Kirol Saila ([Vitoria-Gasteiz] : Arabako Foru Aldundia, Euskara, Kultura eta Kirol Saila, 2020)
La Hoyako herrixkan gauzatu ziren indusketa arkeologikoei esker, gizarte batek, kristo aurreko lehenengo milurtekoan zehar, beroien espazio tribalean, Arabako Errioxa bete-betean, izan zuen garapenari buruzko informazio ugari eskuratu ahal izan dugu. Datu horiek gizartearen bilakaeraren berri ematen digute, hainbat ikuspegi desberdinetatik; egiturazko bilakaeratik hasi -hiri-trazadurari dagokionez, adibidez-, eta gizarte-antolaketa orokor nahiz partikularraren bilakaeraraino. Gainera, ideien eta sinesmenen mundua ukitzen dituzten alderdi horiek ere aipatu behar dira. Argitalpen honen asmoa da emaitza horien laburpena izatea eta aztarnategiaren eta haren interpretazio zentroaren bisitaren osagarri gisa balio izatea. Hemen herrixkaren historia kontatzen da hainbat baliabide museografikotatik abiatuta, zeinen artetik nabarmendu behar baita indusketa arkeologikoetan aurkitutako etxeetako baten erreplika, tamaina naturalean.
Bibliografia: 69-70 or.
Testua euskaraz eta gaztelaniaz.
Keywords: La Hoya (Araba) -- Aztarna arkeologiko zeltiberiarrak; Monografiak