Katua eta sagua / Günter Grass ; itzultzailea, Xabier Mendiguren Bereziartu - Grass, Günter (1927-2015) (Literatura Unibertsala (Ibaizabal), 1994)
Gerrak hautsitako adoleszentaro baten kronika bizia da "Katua eta sagua" (1961), izan ere gerrak gazte-mundutik irten eta gatazkan eta hondamen-bidean dagoen mundu batekin topo egitera behartzen baititu patuak. Günter Grassen ohiko ironia pertsonaia eta pasadizoei darien maitasun eta samurtasuna ito gabe agertzen da kontakizun honetan. Zenbaitentzat "Mahlke Handia"ren figura poesia modernoko gazte-irudirik hunkigarri eta sinesgarrienetako bat da. Idazleak maisukiro lortzen du beragan zakartasuna eta pietatea, bihurrikeria eta lotsortasuna, harropuzkeria eta desesperoa sinesgarri bihurtzea.