Metamorfosiak edo Urrezko astoa - Apuleio, Luzio; Igerabide, Juan Kruz; Lertxundi, Anjel; EIZIE (Euba : Ibaizabal, 1996)
Apuleiok, asto bihurturiko pertsonaia metamorfoseatuaz baliaturik, gordintasun osoz erakusten dizkigu bere garaiko gizartearen alderik kritikagarrienak "Metamorsiak edo Urrezko astoa" honetan. Hala ere, narratzailearen jarrera ez da batere etsia. Fortunaren kolperik bortitzenak jasota ere, protagonistak jakinmin izugarria erakusten du, eta ez du bere asto egoeratik irteteko irrikia inoiz galtzen. Ez du heroiaren jarrerarik, baina antiheroi askoren kasuan ez bezala, etengabeko jakinminak eta bidaian ez etsitzeak elikatzen dute gure antiheroia.
Jatorrizko izenburua: Apulei Metamorphoseon
Keywords: Helduentzako Literatura