Piztiak / Miguel Torga ; itzulpena, Bego Montorio - Torga, Miguel (1907-1994) (Narrazioa (Alberdania), 1997)
Hamalau ipuin hauei Torgaren zigilua antzematen zaie hasiera-hasieratik. Torga kontalari klasikoen oiorde ageri da, irakurlearengan giroak eta pertsonaiak zizelkatzeko ahalmenari erreparatuta. Kontalari tradizionala da Torga. Bere ipuinek kontatzeko modu horren aterpean aurkitzen dute babesa. Ezin ukatuzko gauza da hori. Baina, hala ere, idazle modernoa da. Oso modernoa. Intentsitate handiko kontakizunak dira hauek. Bertan paisaiak eta pertsonaiak mihi beretik mintzo dira. Narratzaileak ahulenaren alde parte hartzen du. Ez zen alferrik Torga izan Hirutasun Bedeinkatuaren asmatzaile eta aldeko suharra: maitasuna, egia eta askatasuna.