Joana / Jokin de Pedro - Pedro, Jokin de (A Fortiori, 2019)
1970 urtean gaude. Joana Jauregizar nerabezaro zaila bizitzen ari da. Lehenengo kontraesana etxean bertan du: amaren euskaltzaletasun epelaren eta aitaren jarrera frankistaren artean kokatu behar du bere burua. Etxeko giro burgesetik kanpo bilatu beharko ditu itotzen duten galdera ugariren erantzunak, iraganeko eta oraingo gertaera ilun eta isilduak... Baina ez dago bakarrik. Alex ezagutzen duenean, lehenengo amodioa indar handiz biziko du, baina ez hori bakarrik: gogaide bat ere izango du aurrerantzean, euskara berreskuratzearen ilusioa eta etorkizun politiko hobe baten itxaropena elkarrekin biziko dituzte. Baina bidea oztopoz beterik aurkituko dute.