Gure historia da etorkizuna : Standing Rock vs Dakota Access oliobidea, eta indigenen erresistentziaren tradizio luzea - Estes, Nick; Elizegi Narbarte, Garbiñe; Sarriugarte, Danele; Astobiza Uriarte, Amaia (Iruñea : Katakrak, 2020)
Nick Estes Lower Brule siux tribuko kidea da. Mexiko Berriko Unibertsitateko Amerikar ikerketen departamentuko irakasle laguntzailea da. 2014an The Red Nation erresistentzia mugimendu indigena antolatu zuen beste militante natibo eta ez natiboekin indigenen askapena marxismotik, queer mugimendutik eta feminismotik jorratzeko. Standing Rockeko #NoDAPL erresistentzia mugimenduko kidea izan zen eta Harvard Unibertsitatean Ameriketako historiaren ikerketak zuzendu ditu. Hau da euskarara ekarritako haren estreinako lana. «Eskerrak Emateko Eguna: horra hor kolonoen nazioak bere buruari kontatzen dion sorrera-istorio arketipikoa. Istorio horren arabera, natiboek eta kolonoek, indioilarra eta batata erreak janez, 'bakea' erdietsi zuten Massachusetts estatuko Plymouth hirian, non, 1620an, kolonia bat ezarri baitzuten Mayflower itsasontzian iritsi ziren erromesek. 1637an, ostera, pekuota herriko 700 bat lagunen sarraski zentzugabea burutzeko, zera esan zuen Massachusetts Badiako Koloniako gobernari William Bradford-ek: Eskerrak Emateko Eguna ospatu beharra zela 'garaipen odoltsuaren omenez, eta Jainkoari eskerrak emanez borrokan gailentzeagatik'. Bakea, lapurtutako lurretan, genozidioz blai dago.» Nick Estes, Gure historia da etorkizuna Zazpi komunitatek osatzen dute Oceti Sakowin. Herri bat, hizkuntza bat eta munduaren ikuskera bat partekatzen duen herria, Pte Oyate (Bufaloaren herria). Gizon zuria Ipar Amerikara iritsi zenetik, herri hau desegin eta desagerraraztea helburu izan duten arren, bizirik dirau. Liburu hau belaunaldiz belaunaldi bizitako bidegabekeria, eragindako mina eta duintasun miresgarriarekin aurrera eramandako erresistentziaren kontakizuna da. [Garbiñe Elizegi Narbarte, hitzaurrean]
Jatorrizko izenburua: Our History is the Future. Standing Rock versus the Dakota Access Pipeline, and the Long Tradition of Indigenous Resistance
Keywords: Saiakerak