Pongoq mosqoynin = Pongoren ametsa - Arguedas, José María 1911-1969); Bujanda, Joxemanuel (Iruña : Pamiela, 1991)
Ugari dira José María Arguedas (Perú, 1911-1969) idazleak kemen eta gardentasun oldakorraz zituen literatur sorkuntz alorrak, narratiba eta olerkiari ekinaz bereziki. Idazlan asko Ketxuaz burutu zituen, ondoren gaztelerara itzuliak zirenak, Liman eta Kuban hain zuzen. Gizona, Artea eta Lurra; Paisajea eta egunorokotasuna, bidegabekeri historikoa eta gizatasuna, kolonizatzaile odoltsuen bortxakeri hiltzaitlea eta zuzentasunaren aldarrikapena mitikoki - mitoz eta herri minaz- uztarturik, aintzinatik gerora historiaren ildoa hezurmamitzen, errealitate anitzetan oinarrituz mikrokosmos bat osatu arte- poliedro gizatiar margoanitzdunaren osto ezberdinak harremanatuz- oraingo eta betiko - betirako?_ jainkoa, abereak eta pertsonak, askatasuna eta etsipena, olerkia, ahots sakona eta bizitzaren baieztapen irmoa dariote etengabe - euri leuna arratsa lun lanbrotsuan ixurtzen den iraunkortasun berberaz- bere idazlan guztiari.
Liburu honek Eusko Jaurlaritzako Kultura Sailaren laguntza jaso du
Liburu honek Nafarroako Gobernuaren laguntza jaso du
Testua euskaraz eta ketxueraz
Keywords: Poesia; Helduentzako Literatura