Bortzirietako nobiliarioa : noblezia, kaparetasuna eta odol-garbitasuna egiaztatzeko frogantzak (XVI-XIX. mendeak) = Nobiliario de Bortziriak : probanzas de nobleza, hidalguía y limpieza de sangre (siglos XVI-XIX) - Garrido Yerobi, Iñaki; Rilova Jericó, Carlos; Esparza Leibar, Andoni (Iruña : Nafarroako Gobernua, 2020)
"Nobiliario de Bortziriak / Cinco Villas" lanaren xedea da egiazko berriak ematea Nafarroako erresuma zaharreko Bortzirietan errotutako abizenak dituzten ondorengoei, noiztik agertzen diren han, haien leinuaren noblezia erakusten duen armarria noiz paratu zen etxeko atalburuetan. Ez hori bakarrik. Abizen eta armarri horiek izan dituzten arbasoen goiti eta beheitiak ere ageri dira, bertzeak bertze, inolaz ere agortu nahi izan gabe liburuko informazio baliotsua. Martx eta Engels seguru ziren haiek teorizatu iraultza komunistak arrakasta izanen zuela. XIX. mendearen erdialdean iragarri zuten gizarte berriak ez zituela deusetarako ere erabiliko heraldika eta genealogia. Bi mende geroago aerraten ahal da inoiz baino biziago dagoela gure iragan genealogikoa zein den jakiteko eta familia-armak interpretatzeio interesa.
Bibliografia: 857.-862. or.
Auzien zerrenda: 863.-871. or.
Auzien aurkibide onomastikoa: 873.-877. or.
Testua euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Nobleak -- Bortziriak -- XVI.-XIX. m; Bortziriak (Nafarroa, Eskualdea) -- Historia -- XVI.-XIX. m; Monografiak