Arragoa - Urrujulegi, Jon (Tafalla : Txalaparta, 1997)
Frankismoaren bihotzetik abiatuta, Igantzik hainbat zirkunstantzia, kinka eta gorabehera bitxi izan zituen bizikizun, gaur euskara aberats eta landuan narratzen dituenak. Espetxearen mingostasuna, torturaren harramazkada erdiragarriak, Parisen amodio-kontuetan "andereño" gertatu zitzaionaren lezio erotikoak (edo lizunkeriak?) ea. Igantzi abertzale sentitzen da oroz gain. Euskal Herriaren egoera iraingarriak bultzatuta, ETA-n aurkituko du liberazio-gogoa asetzeko aukera eta kemena. Euskararen egoera tamalgarria, liberatu-bizitzarn urdurikoa, gerrilla-prestakuntza, ... Igantziri benetako arragoa gertatu zaio ETAko aldia. Hasi eta bukatu, tartean lorik gabe irakurri beharrekoa.