Valle de Lónguida, pueblo a pueblo = Longida Ibarra, herriz herri - Alemán Irigaray, Charo; Chivite Lizarraga, Fermín; Etxarte Goñi, Nekane; Karekin Kultura ([Longida] : Longidako Udala, 2017)
Irati erreka da aran honen bihotza. Batetik, betidanik ia herri denak ureztatu dituen ur ibilbide hezea izan baita eta, bertzetik, errekak ekarri baitzuen izen bereko trenbide eta zerrategiko egur industria eraldatzailea. Liburu honetan joan den mendeko longidarren bizitzaren ideia orokor bat islatu nahi izan da. Liburuek jaso ohi ez dituzten "istorioek" uste baino gehiago eragiten digutelako eta "istorio" horiek osatzen dutelako benetako Historia.
Testuak euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Longida Ibarra -- Historia; Longida Ibarra -- Deskribapena -- Argazkiak; Monografiak