Valle de Lónguida, pueblo a pueblo = Longida Ibarra, herriz herri / [koordinatzailea, Karekin Kultura ; testuak, Charo Alemán Irigaray ... et al. ; itzulpena, Fermin Chivite Lizarraga ; elkarrizketak, Nekane Etxarte Goñi] - Alemán Irigaray, Charo; Chivite Lizarraga, Fermín; Etxarte Goñi, Nekane (Longidako Udala, 2017)
Irati erreka da aran honen bihotza. Batetik, betidanik ia herri denak ureztatu dituen ur ibilbide hezea izan baita eta, bertzetik, errekak ekarri baitzuen izen bereko trenbide eta zerrategiko egur industria eraldatzailea. Liburu honetan joan den mendeko longidarren bizitzaren ideia orokor bat islatu nahi izan da. Liburuek jaso ohi ez dituzten "istorioek" uste baino gehiago eragiten digutelako eta "istorio" horiek osatzen dutelako benetako Historia.