Itsaso zikin bat - Embarek, Beñat Hach; Alkiza, Xabier; Etxarri, Iñigo; ZuZeu Podcast; Bikoiztaile Euskaldunen Elkartea (BIEUSE) ([Donostia] : ZuZeu, 2019)
Gure herrian gertaturiko krimen ugarik abesten ditugun kantuetan gordeta biziraun dute, urte luzeetan zehar. Hasier Etxeberriak, horretaz jabetuta, artikulu serie bat hasi zuen duela ez asko. Orain podcast bihurtu ditugu, Bikoiztaile Euskaldunen Elkartearekin elkarlanean. Kapitulu bakoitzean krimen bat, gaizkile bat, ezagutuko duzu, eta berau gordetzen duen abestia. Pasa den astean estreinatu genuen seriea, "Berdabioko Atea" kapituluarekin. Gaurko atala Martin Larralderi buruzkoa da. Martin Larralde ezaguna egin da Euskal Herrian. Lehenik, gertatu zitzaionaren inguruko bertso jarriek bizirik iraun dutelako; jarraian, Piarres Lartzabalek berari buruzko antzezlan bat idatzi zuelako, "Bordaxuri"; segidan Pantxoa eta Peiok bertso horiek abestu dituztelako; eta baita ere Joseba Sarrionandiaren lumatik eta Ruper Ordorikaren eztarritik entzun dugulako bere izena. Azkeneko hau besterik entzun ez duten askok ez dakite Plumaieneko premuaren historia. Histori latza...
Abestia: Pantxoa eta Peio ; Ahotsak: Arrate Hernandez, Joseba Sacristan, Nagore Irizar, Mikel Garmendia, Ramon Zalakain, Iker Bengoetxea, Mikel Fernandez, Iñaki Beraetxe, Aner Narbaez, Beñat Hach Embarek, Arantxa Moñus, Klara Badiola, Kiko Jauregi
Keywords: Euskal kultura; Ahozkotasuna; Euskal Herria -- Historia -- Hilketak; Baliabide digitalak; Audioak; Podcastak