Bereterretxen heriotza - Embarek, Beñat Hach; Alkiza, Xabier; Etxarri, Iñigo; ZuZeu Podcast; Bikoiztaile Euskaldunen Elkartea (BIEUSE) ([Donostia] : ZuZeu, 2019)
Euskal Gaizkileak podcastaren kapitulu bakoitzean Euskal Herriko kriminal baten istorio odoltsua ekartzen dugu mikrofonoetara. Oraingoan XV. mendera egingo dugu atzera, Euskal Herria anai-arreben arteko gerra batean itota zebilen garaira: agramondarren eta beaumontarren artekora. Eta Zuberoa ez zen libratzen gudatik. Baxenafarroko zenbait familiak botere handia zuten Donibane Garazin eta Baionan, eta Luxe eta Beaumont leinuen aliantzari esker beste plaza bat eskuratu zuten: Maulekoa. 1440. urtean Luis II. Beaumontekoa izendatu zuten Mauleko gazteluzain... Larraineko Erramun Bereterretx zaldun agramondarraren kalterako. Oraindik ere bere heriotzaren inguruan jarraitzen dugu abesten.
Abestiak: "Nauna Nauna Jin". Hiru Truku taldearen kantua, Nafarroako Kantu Zaharrak albumetik hartua. Bixente Martinez, Joseba Tapia eta Ruper Ordorika. "Bereterretxen Khantoria". Lucien "Joa" Larraus musikariaren "Oihaneko Zühainetan" albumetik ; ahotsak: Mikel Garmendia, Ramon Zalakain, Mikel Fernandez, Aner Narbaez, Klara Badiola, Xabier Alkiza, Joxe Kruz Gurrutxaga, Maider Gorostegi, Kiko Jauregi.
Keywords: Euskal kultura; Ahozkotasuna; Euskal Herria -- Historia -- Hilketak; Baliabide digitalak; Audioak; Podcastak