Xanti andiaren kezkak II - Baroja, Pío (1872-1956); Etxaide Itharte, Yon (1920-1998) (Donostia : Lur, 1984)
Barojaren lanei buruz hitzegiterakoan, Xanti Andiaren kezkak kritikoek itsaso nobela bat bezala sailkatzen badute ere, bere muinean euskal sentimendu batetatik alderaezinezko nobela nabaritzen dugu. Itsasoaren eta Euskal Herriaren nobela bat zela hau, esan zuen bere garaian Azorinek. Ez zitzaion agian arrazoirik falta. Yon Etxaidek, ohizko bere maisutasunaz, itzuli digu betidanik, sortzez, euskaraz behar genuena, gure hizkuntzak eta herriak galdu zuten aukea. Inoz ez da berandu.