Bi zisneen hegada / Patxi Ezkiaga Lasa - Ezkiaga, Patxi (1943-2018) (Sendoa, 1992)
Karlistaden amaieratik Espainiako Gerraterainoko hiru belaunaldien kezka eta esperantzak, heriotzaren mehatxu orojalearen begirada pean. "Bi zisneen hegada" adiskidetasun zail baten historia da, boteretsua, garratza eta xamurra. Ibaiaren presentzia etengabeak -liburuaren pertsonaia garrantzitsuenetakoa bihurtu arte- areagotu egiten du bi lagunen bizitzaren haunditasun eta iragankortasun zentzua. Halabeharrak, pausoz pauso, azkenera daramatza Batix eta Yak, amaieraren deiak zisnearen hegada bezala.