Txantxangorri kantaria - Ataño (1912-2000); Esnal, Pello; Andonegi Santamaria, Xabier; Beratarbide, Idoia (Donostia : Hauspoa; Gipuzkoako Foru Aldundia, Kultura,Lankidetza, Gazteria eta Kirol Departamentua, 2020)
"Txantxangorri kantaria" da Salbador Zapirain "Ataño"ren obra nagusia. Aitaren bizitza nobelatuz idatzi zuen. Gaur, Koldo Mitxelena Kulturunean dago eskuizkribua, eta www.kmliburutegia.net webgunean ere ikus daiteke. Eskuizkribu hori editatuz plazaratu zuen Antonio Zavalak lehen aldiz, 1979an, Auspoa bilduman. Zur eta lur geratu zen euskal irakurlea. Zavalak eta Joakin Berasategik bigarren aldiz argitaratu zuten, Sendoa argitaldarian, 1993an. Zavalaren lanean oinarrituta, audiorako bertsio bat egin zuen Jose Ramon Zubimendik 1995ean. HABEk eta Euskadi Irratiak plazaratu zuten, bederatzi kasete eta liburuxkatan. Orain, lehen aldiz argitaratzen da euskara batuan.
Keywords: Helduentzako Literatura