Euskal Herria Erdi Aroan (II) - Garcia de Cortazar, José Angel (Donostia : Gaiak, 1991)
J.A. García de Cortázar historialari bikaina dugu "Euskal Herria Erdi Aroan" bigarren ale honek biltzen dituen lau azterketen idazlea. Oraingo erreferentzi puntuak kulturaren eta pentsaeren mundura hedatzen dira (Santiago Bidea eta Erromanikoaren kultura), instituzioen edo gizartearen historia baten protagonista desberdinen jokoa bazterrean utzi gabe (Bizkaiko Eraketa Instituzionala eta Behe Erdi Aroko krisialdia Euskal Herrian). Baina, aurreko liburuan bezala, gizarte baten prozesu globalagoei buruzko kezkak agertuko dira, horiexek baitira oraina interpretatzeo balioko diguten bakarrak. Azterketa bakoitzak, beraz, histori jakintza globalaren, osotasun sozialaren zati bat argitu nahi luke. Faktore eta protagonista desberdinen arteko erlazio dialektikoa ezagutzea da histori jakintzaren funtsa. Horixe saiatzen da azaleratzen liburu hau, aukeratutako lau adibideen bitartez.
1991/02/06
1991/02/06
Keywords: Euskal Herria -- Historia -- XIV-XV m. (Erdi Aroa); EIMAk onetsitako materialak; Monografiak