Tene lehiaketa 1999 - Tene Lehiaketa 1999. Deba); Taberna, Mikel; Zaldua, Iban; Zabala Oiartzabal, Karlos; Zuberogoitia, Aitor; Eskisabel, Idurre; Agirrebeña Ubera, Aintzane; Agirre Aranguren, Iraitz; Deba. Udala (Donostia : Elkarlanean ; Deba : Udala, 1999)
Ibai ertzeko kontrabandistak eta guardia zibil mutur-okerrak nahasten dira Mikel Tabernaren "Bota xoxa!" ipuinean; istorio guztiz sujerikorra, erritmoz kontatua, bizi-pozez eta sentsualtasunez betea da lehiaketako lehen saria eskukratu duen hau. Iban Zalduaren "Entropiarena" ipuinak eskuratu du bigarrena: emazteak etxetik kanpo bolada luzea pasako duela-eta, utzikeriaren aldapa gozoan behera lerratuko da protagonista, kontakizun ironiko eta jostalarian. Voyeurismoaren inguruko intriga ongi eraikia du Karlos Zabalak, hirugarren saria lortu duen "Begia da mundua" ipuinean. Liburua osatzeko, 18 urtetik beherako egileen bi lan dauzkagu: Aintzane Agirrebeñaren "Etorkizunaren esperoan" eta Iraitz Agirreren "Luzifer", eta beste bi ipuin nabarmen eta aipagarri: Aitor Zuberogoitiaren "Gandutan desegindako aintzira" eta Idurre Eskisabelen "Biribilketa".
Bota xoxa / Mikel Taberna Irazoki. --. Entropiarena / Iban Zaldua. --. Begia da mundua / Karlos Zabala Oiarzabal. --. Gandutan desegindako aintzira. / Aitor Zuberogoitia. --. Biribilketa ; Idurre Eskisabel Larrañnaga ; Etorkizunaren esperoan / Aintzane Agirrebeñna. --. Luzifer / Iraitz Agirre Aranguren
Keywords: Helduentzako Literatura