Tene Lehiaketa 2000 / Debako Udala - Mendiguren Elizegi, Xabier; Arenaza Albizua, Josu Andoni; López de Arana Arrieta, Iñaxio; Moriel Escudero, Rafael; Dorronsoro Aizpurua, Nagore; Morillo, Fernando; Tijero Osorio, David P.; Aizpurua Ibañez, Goizane; Urrutia Urteaga, Maite (Tene Lehiaketa, 2000)
36ko gerrako heroi baten irudiak gaur egungo gazte batzuengan sortutako liluratik abiatzen da Xabier Mendiguren 1. saria eskuratu duen "Zapero, gogoan zaitugu" ipuinean, gizartearen erretratu zorrotza egiteko eta gure historia hurbilari begiratu ironiko batez erreparatzeko. Kubara sexu bila doan gizonezkoarenkontura ipuin ari eta jostagarria idatzi du Andoni Arenazak, zer pentsatua ematen duena ordea: "Armiarmen oharra", 2. sariduna. Iñaxio Lopez de Aranak eta Rafael Morielek eskuratu dute 3.a giro industrial itogarri eta kafkiarra duen istoria sortuta "Lantegi madarikatua".