Joxemari : Eguzkiaren itzala Malloen argia = Sombra del sol luz de los Malloas / [testuak] Jokin Sorozabal ; [argazkiak eta diseinua] Joseba Urretabizkaia - Sorozabal, Jokin (Xibarit, 2020)
Joxemari Zubillaga Nafarroako Gaintzako Urdumil baserrian jaio zen 1917 urtean, eta bertan hil zen 81 urte zituela. Bere bizitza udan Aralarren eta neguan Gaintzan osatu zuen garaiko artzai askok bezala. Denon jatorri izan den eta galtzear dagoen bizitza baten azken elementuetako bat da Joxemari. Gaur berreskuraezina bada ere, bizitza horren edertasuna eta sakontasuna irudikatuz gozatzeko aukera izan nahi luke lan xume honek, bide batez naturarengandik gero eta urrunago daramagun bidean, tartetxo batez gelditu eta atzera begiratzeko, geure sustraietatik adarretara loturak erabat eten gabe.