Esnatzea / Kate Chopin ; itzultzailea, Xabier Monasterio - Chopin, Kate (1851-1904) (TZ Testu Zaharrak, 2019)
Edna Pontellier, eleberri honen protagonista, oparotasunean bizi zen New Orleansen XIX. mendearen bukaeran. Goi mailako gizarte eredu patriarkal hartan denetarik zuen, baina funtsezkoena falta zuen: emakume gisa bere gogara bizitzeko askatasuna. "Esnatzea" eleberriaren bidez, Kate Chopin idazleak aurrea hartu zion bere garaiari, eta Amerikako Estatu Batuetako lehen eleberri feminista idatzi zuen, baina, batez ere, kantu eder bat egin zien emakumearen ahalduntzeari eta askatasun nahi eta beharrei.