Portuak / Oihana Arana - Arana, Oihana (Gaumin, 2019)
Noiz uzten diogu haur izateari? Noiz egiten gara heldu? Nerabetasunaren galdera ikur handiei erantzun txikiak ematera dator Ilargiren nerabezaroaren argazki panoramikoa den "Portuak" eleberria. Garai lurrikaratsu horretan, gorputzarekin, lagunekin, etxekoekin, heriotzarekin... izandako harremana kontatzen du etorkizuneko Ilargik, aitona Matiasek herentzian utzitako portuekiko obsesioa ardatz. Istorioan zehar, protagonista bereziki arduratuko da ingurukoen (familiakoen, lagunen...) zaintzaz, eta horretan dabilela, hautsi beharreko hainbat estereotiporekin egingo du topo. Nerabe izatetik heldu izaterako muga igarotzen lagunduko dion pausoa izango da horiei aurre egitea. Pixkanaka pasatuko da Ilargi itsaso zabalean noraezean ibiltzetik, portuan amarratuta egotera. Agian ideia hobea zen itsaso zabalean noraezean jarraitzea. Batek daki! Sormenik biziena sarri ertz zailenetan jaiotzen dela akuilu harturik, proposamen inposible batetik abiatuta osatu du Oihana Arana idazle gazteak bere lehen eleberria. Inposiblea lehena zelako, akaso, irudimen-ekaitzaren ezustean, ahots bakarraz eta kolektiboaz aldi berean, eta denbora-tarte mugatu batean. Eta, ertzak ertz eta inposibleak inposible, inspirazioaren distira eta barne-oihua gauzatu. Eta nola. Mimo handiz ondutakoa da zeu, irakurle, identifikatuta sentitzeko helburuarekin idatzitako istorio intimo bezain kolektibo hau.