Usmafin inspektorearen inkestak : 2. zikloa / Christian Souchard ; euskarazko itzulpena, Maialen Bidegain, Luixa Giltzu, Pantxo Mitxelena eta kaseko lankideak - Souchard, Christian (Ikas, 2019)
40 inkesta ebazteko. Fitxategi honetako testuak sinpleak dira, irakurtzen ikasten hasten diren haurrei zuzenduak baitzaizkie. Fitxa bakoitzak "polizia"-enigma baten ebaztea proposatzen du. Seinaleen atzemateko, irakurketa arretatsua eta sakona egin behar da. Lan horri esker plantan ezartzen dira matematiketan eta zientzietan biziki baliagarri diren arrazoinamendu- eta logika-praktikak. Testu eta inkesta mota bat baino gehiago proposatzen ditugu: aterabideen baztertzea, ondoizotatzea, egiaren edo gezurren zilatzea... Enigmaren ebazpena irakurketaren eta logikaren lantzeko bide bat baizik ez da. Lehe hiru sailetako inkestak (1-20 fitxak) lehen urteko (CPko) ikasleekin egin daitezke neguko bakantzetatik landa.Inkesta guziak urtean zehar egin daitezke bigarren urteko (CE1eko) ikasleekin bai eta irakurketan zailtasunak dituzten 3. zikloko ikasleekin ere. Ikastalde anitzetan probatua izan da fitxategia, arrakasta handirekin: irakurketan zailtasunak diztuzten ikasle frankok atzeman dute irakurtzeko gustua... Libururaren bukaeran erantzunak aurkituko dituzu, bai eta enigmaren ulertzeko beharrezkoak diren azalpenak.