Nafarroa euskal epikan : olerkizketa / Patxi Zabaleta - Zabaleta, Patxi (Patxi Zabaleta, 2020)
Euskal Herriaren eta euskal epikaren kasuan, berriz, zein dira epikako gaiak? Zein eztabaidak? Zein dira olerkarien artean egin beharreko hizketak? Zein olerkizketa? Egia esan, euskaldunok nazio eta estatu bezala epopeia mugatua dugu. Nafarroako Erresuma da erakunde eta aurrekaria. Baina agian euskal epikaren berezitasunak bi dira: ea, Euskal Herriak herri eta nazio bezala bere ezaugarri guztiekin, hizkuntza barne, irautekotan zer beharko lukeen. Eta ea Nafarroaren historiak, izaerak eta iruditeriak zer ikusteko daukan euskal iraun nahimen horrekin. Eta berezitasun horiek beste bi galderetara garamatzate: zertan datza euska herritasuna eta zein dira bere ezaugarriak? Zergatik eta zertarako nazio eta estatu izateko asmoa? Galdera horiei erantzutea da saio eta idazlan honen ahalegina.