Arkitektura Lehen Hezkuntzan : Santa Teresa esperientzia arrakastatsu bat - Arizmendi Ikastola; Tirados, Amaia; Oleaga, Joxe; Roa, Iban; Herce, Maider; LKS Consultores ([Arrasate] : Arizmendi ikastola, 2019)
Debagoienako Arizmendi Ikastolak hamaika gune edo eraikin ditu Leintz bailaran. Horietako bat, Santa Teresa deitua, Arrasateko Musakola, Zigarrola eta Santa Teresa auzo-multzoaren bihotzean dago eta horri atxikia. Horregatik, 2016-17 ikasturtean Santa Teresa guneko espazioak Konfiantzaren Pedagogiarekin uztarteko lehen lanak hasi genituenean, Santa Teresa guneak beti auzoarekin izan duen interakzioa azpimarratu nahi izan genuen, ordura arte eraikinak zeuzkan espazio zailtasunak gainditzeko asmoz eta auzoaren jarduna ikastolaren espaziora ekartzeko gogoz. Planteamendu horren muinean hezkuntza kooperatibo herritarra sendotzeaa geneukan. Azken produktua, eraikina berritzea, alegia, eta horretaraino eramango gaituen prozesua bera, lan komunitarioaren emaitza eta jarduna izatea nahi genuen. Eta horrelaxe izan da. Ikastolako ikasleek, gurasoek, profesionalek, mantenuko lankideek, auzokideek, arkitektoek eta udal teknikariek lagundu dute proiektuaren oinarrietan, diseinuan eta exekuzioaren azken orduko xehetasunetan. Lankidetza komunitarioaren ibilbidea eta emaitza. Liburu honetan saiatu gara, aurreko liburuetan bezala, eraikin honek osatzen duen emaitza eta horra heltzeko egin dugun prozesua azaltzen. Horrela ikusi eta irakurri ahal dira zeintzuk diren espazioen eta metodologiaren arteko loturak, erronketan edota proiektuetan oinarritutako ikaskuntza (PROI) edota lanketa espezifikoak edota tailerrak jorratzeko espazioak nola moldatu diren, diseinu osoa adosteko prozesua nolakoa izan zen, behi beharrak identifikatu eta gero erabakiak nola ebazten genituen, azken emaitzaren planoak, argazkiak... Eta altzariak, noski, espazioak bezain inportanteak baitira, espazioa probestea eta askotariko erabilera malgutzea errazten baituzte.
Keywords: Arkitektura-proiektuak; Monografiak