June Jordan / June Jordan ; itzulpena, Ane Garcia Lopez ; [hitzaurrea, Beñat Sarasola] - Jordan, June (1936-2002) (Munduko poesia kaierak (Susa), 2020)
Poesia soziala eta engaiamenduaren gaiak aspertzeraino jorratu eta eztabaidatu izan ziren Espainiako literaturan eta, mimesiz, Euskal Herrikoan XX. mendeko 60ko hamarkadatik aurrera. Moda bihurtzeraino iritsi zela esan dezakegu eta literatura ohiko querelle horietako baten forma ere hartu zen: poesia sozialaren defendatzaile sutsuak vs. abangoardiaren orpotik xoraturik zebiltzanak. June Jordan, begiratu azkar batean, poesia sozialaren barnean sar genezake bere poemetako mezu politiko-sozial gordinak aintzat hartzen baditugu. Alabaina, arestian aipatutako markotik aparte garatutako poetika izan zen berea, ez soilik Ameriketako Estatu Batuetako testuinguruan kokatua zegoelako, baizik eta bere poesiaren sakontasun soziala oso bestelakoa izan zelako. Kolonialismoaren historiaren kontrakarrera idatzitakoa da bere poesia, non askotariko zapalkuntzak salatzen diren: esklabotza, arrazakeria, biolentzia poliziala, biolentzia matxista.