Xalbador pertsularia / Joxe Mari Aranalde - Aranalde, Joxe Mari (1933-2005) (Auspoa Liburutegia (Sendoa), 1996)
Liburu honek Xalbador zenaren bertsogintza aziertzen duo Izan ere, ez al zuen horrelakorik merezi berisolarieian olerkariena e/a olerkarieian bertsolariena izan zenak? Baina, horreizaz gain, urepeldarraren bizitzaren argibide asko aurkituko ditu orri haueian irakurleak. Bai eia haren barruko izkutuen berri jakingarri asko ere. Liburuaren idazkerak, berriz, egilearen bi alderdi salatzen dizkigu: Xalbadorren miresle bat dela cta, denbora berean, haren adiskide mina izan zela. Zenbat aldiz irakurri ela hausnartu ote ditu haren berlsoak? Zenbat ordu gozo igaro ote zituen artzain bertsolariarekin hizketan? Hori dena gogoan har beza liburu hau ongi ulertu nahi duenak.