Guernica (Iruñea : Pamiela, 2007)
Euzkadiko Jaurlaritzak 1937an argitaratutako liburuxkaren faksimile-edizioa, eta Bernardo Atxagak idatzitako "Markak : Gernika 1937" liburuarekin batera argitaratua. Imajina dezagun egoera; pentsa dezagun bonbardatuak, metrailatuak, erreak izan ziren biktimengan, edo kartzelatuak, beren ondasunez desjabetuak, beren hizkuntzan mintzatzeagatik mehatxatuak izan zirenengan -¡Habla en cristiano!-; pentsatu gainera hogeita hamar urte luzez ez zutela gertatutakoa kontatzeko aukerarik izan -nork erre zuen Gernika?-; pentsatu, azkenez, Ricardo de la Cierva eta haren gisako beste batzuentzat biktima horiek ez daukatela kexa-txinta bat ateratzeko eskubiderik, eta ateratzen badute, «malko-jario», «sentimental» edo antzeko kalifikatzaile-karkaxak jasotzen dituztela. Biblian dauden lerro batzuk etortzen zaizkit gogora: «Euli hilek lurringilearen olioa kutsatzen eta kirasten duten bezala...».
Euzkadiko Jaurlaritzak 1937an argitaratutako liburuxkaren faksimile-edizioa.
Testuak euskaraz eta ingelesez
Keywords: Euskal Herria -- Historia -- 1936-1939 (36ko Gerra); Gernika-Lumo -- Historia -- 1937 (Bonbardaketa); Monografiak