Itzulingururik gabe / egilea, Gladys Herrera Patiño, Iván Darío Chahín Pinzón - Herrera Patiño, Gladys (Zintzo mintzo... eskubideak eta betebeharrak lantzeko proposamena, 2009)
Alkoholari buruzko "Zintzo-mintzo... serio hartu beharreko proposamena" saileko istorio animatua, adierazpenezko komunikazioari buruzkoa. Istorio honetako protagonista Lida ausarta da. Lidaren ustez, bere lagunek komunikatzeko zailtasunak dituzte, baina berak ez. Bere ustetan, Isa ez da inoiz ausartzen ezer egitera, eta Rosak gezurretan ibiltzen besterik ez daki. Zeharo sinesten du bera gauza dela harira zuzen joateko. Hala ere, hirurak gonbidatuta dauden jai batean, ohartzen da bera ez dela hain ausarta; ausarta baino gehiago oldarkorra dela, ez duela behar adina denborarik hartzen esan eta egin behar duena pentsatzeko. "Hartuko duzu lehenengoa?" galdera entzunda, berak onartzen du, eta, gainera, bigarrena eta hirugarrena ere hartzen ditu, eta hamaika gehiago ere bai. Azkenean, komunean bukatzen du, burua esku artean sartuta. Hurrengo egunean, hizketan aritzen da Isa, Rosa eta Dariorekin, eta adierazten die batzuetan oso zaila dela presioak alde batera uztea.