Euskerazaleak : 50 urte euskeraren alde : 1967-2017 / Igone Etxebarria - Etxebarria, Igone ( (Labayru Fundazioa, 2018)
"Euskerazaleak Alkartea" 1697an sortu zan Bilbon, euskaltzale batzuk euskereari aitortza egiteko eta irakaskuntzan sartzeko premina ikusten ebelako. Euskerearen aldeko lehenengotako alkartea dogu diktaduraren amaierako garaian. Sortze-agiria hamasei lagunek sinatuta dago, baina behingo baten batu jakezan beste asko be, euskerearen alde egin guran. Martxan hasi eta lasterrera 3.000 bazkide eukitera heldu ziran. Euskerearen estatusa lantzen hasi ziran: euskerea irakaskuntzan sartzeko lanak, lehenengo ikastoletarako baimenak lortzen laguntzen; baita erabileraren aldetik be: material didaktikoak sortzen, irakasleak prestatzen, agiriak emoten ekarpen itzela egin eben. Ordutik berrogeta hamar urte joan diranean, ibilbidearen barri erakusteko memoria-liburua da hau, Alkartearen historian ibilitako personak, egindako lanak eta oraingo egoera erakusteko.