Rebel Mayo Colorao - Rekalde, Paddy; Lazkano, Segundo (Tafalla : Txalaparta, 2002)
Ardo gorriaren distira eta gari sailen horia dira nagusi arratsalde beroan. Nafarroa ezezagunera hurbildu da Paddy Rekalde, adiskide zahar baten hiletara, eta mahastietara begira egon ohi den Lili beltzarana aurkitu du. Solasari ekin diotenean, Rebel Mayo Colorao agertu zaie hizpidera. Azken honekin, Irlandara iristeko aukera izanen du irakurleak, hura baita protagonistari ezkutatzeko eskaini zaion aukera. Iheslariaren bakardadea, errepublikarren borroka, musika, iragana eta oraina, amodioa, tabernak, euskaldunen hilerria... loturik agertuko dira denak, amaiera indartsuraino ohartzeke eramango zaituen narrazioan.
Keywords: Eleberria; Helduentzako Literatura