Beste gerrako kronikak : bikote harremanak eta indarkeria Ramon Saizarbitoriaren eleberrigintzan - Otaegi, Lourdes; Otsagabia, Garazi; Labayru Ikastegia; Amorebieta-Etxano. Udala (Bilbao : Labayru Fundazioa ; Amorebieta-Etxanoko Udala, 2019)
"Beste Gerrako kronikak. Bikote harremanak eta indarkeria Ramon Saizarbitoriaren eleberrigintzan" izeneko iIkerlan proiektuan, idazlearen narratiban bikote harremanek eta genero auziek izan duten oihartzuna aztertu dute autoreek "Bihotz bi. Gerrako kronikak" (1996) eleberri ardatz harturik. Gure gizartean indarkeria matxistak sortzen duen kezkaren lekuko da ikerlan literario hau; egileek genero ikuspuntuan sakondu dute eta Saizarbitoriaren unibertso literarioari buruzko azterketei ekarpen berritzailea egin. Horretarako, Gerra Zibilaren memoriari eta Euskal Herriko gatazka armatuari buruzko hausnarketaz gain, Saizarbitoriaren nobelagintzan beste gerra baten kronika ere badagoela nabarmenarazi dute, eta bikote harremanek sortutako sufrimendua haren obran lehen mailako hausnarketa-gaia dela defendatuko dute.
Bibliografia: 261.-276. or.
Aita Santi Onaindia Beka 2017
Keywords: Saizarbitoria, Ramon -- Kritika eta interpretazioa; Euskal eleberrigintza -- Historia eta kritika -- XX-XXI. m; Genero-indarkeria -- Literaturan; Monografiak