Jentilak : euskal mitología, gure arbasoen azken sekretua / Aritza Bergara ; [euskaratzea, Eneko Gonzalez] - Bergara, Aritza (Euskal mitologia (Eguzkilore Liburuak), 2019)
Joseba Etxebarrieta, Euskal Herriko Unibertsitateko Antropologia Sailaren irakaslea, aditu handienetakoa da gure herriaren kultura, sinesmen eta ohituren alorrean. Hori dela eta, Aita Barandiaran, euskal mitologiaren hedatzaile nagusia, isilpean gordetzen saiatu zen idazki baten berri izan bezain laster, bertan ostentzen den kontu iluna argitzeko asmoz eratu den lantaldean sartuko da. Antzinako izkribua ikerturik, lotura garbia topatuko dute belaunaldiz belaunaldi igarotako kondaira zahar batekin, haren bidez jentilak nola galdu ziren azaltzen baita. Teknologiarik aurreratuena erabilita, baina, haratago iritsiko dira azterlanean: alegiazko akabera hura benetan gertatu bide zen leku urruna aurkituko dute. Hara joko dute berehala, eta ustekabekoz jositako ikerketa bizi-bizia abiaraziko dute honenbestez.