Sargori / Pello Lizarralde ; azala, Imanol Agirre - Lizarralde, Pello (llargia kondagintza (Pamiela), 1994)
Sargoriaren pisua present dago hamar ipuin hauetan. Uda garaiko bazkalosteko giro itogarrian murgilduta daude pertsonaiak, beraien aisian edo lan orduetan patuak irekiko dituen zirrikituei erreparatu gabe. Batzuetan, gertakizunek zauri nimiño bat eginen dute gogoan; beste batzuetan, aldiz, henotzaren tamaineko amildegia zabalduko dute, lagun minak baitira sargoria eta tragedia. Denetan, sapa dagoenean gorputzak jasaten dituen sentsazioak ikusi, dastatu, usaindu eta ukituko dituzu, irakurle, pertsonaiekin batera; baina haiengan izkutatzen diren nahi ilunak igarri egin beharko dituzu. Orduan ezagutuko duzu zure bizitza ere elipsiek betetzen dutela.