Esteban de Garibay (1533-1599) - Goenaga, Aitzpea; Otegi, Lurdes; Olariaga, Antton (Donostia : Erein, 1983)
Esteban de Garibay eta Zamalloa arrasatearra, historiari buruz eginiko lan gaitzengatik eta euskarari eskaini zion arreta bereziagatik zaigu aurten gogoangarri. Aldaketa sakonak sufritzen eta gozatzen ari zen garaian jaio zen Garibay, Pizkunde aroan. Arrasaten, bereziki, aldaketa hori bandoen arteko borrokan nabarmendu zen; giro horren ondorenak ezagutu ahal izan zituen Estebanek; beregan historiarenganako zaletasuna hazi eta bermatzen zelarik. Bestalde euskalzale zen, hizkera nahasi eta trakets bat besterik ez zela erizten zen garaian. Hari esker ezagutu ditzakegu gaur egun, garai hartako "eresiak" eta esaera zaharrak, eta hauen bitartez orduko hizkera, pentsamoldea, bizimodua...
Testua euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Garibai, Esteban -- (1533-1599); Monografiak; Biografiak