Xapoketan : ezagutu Euskal Herriko animaliak! - Sanz-Azkue, Iñaki; Erriondo Korostola, Lore; Aiartzaguena Bravo, Eñaut; Argia (Lasarte-Oria) ([Bartzelona] : Devir Iberia, 2016)
Euskal Herriko animaliak eta ekosistema nagusiak oinarritzat dituen karta-jokoa.Euskal Herrian azaltzen diren 7 ekosistema nagusiz egongo da osatua. Ekosistema bakoitzaren barruan 6 animalia espezie egongo dira, bakoitza animalia talde bati dagokiona: ugaztunak, hegaztiak, arrainak, anfibioak eta narrastiak (alegia, ornodunak), eta ornogabeak.Karta-jokoak ezagutza, memoria, azkartasuna eta arreta lantzeko zailtasun ezberdineko lau jolas ditu, etxean edo lagun artean ez ezik, eskolan jolasteko moduan ere egongo dira diseinatuak.Xapoketan karta-jokoari esker, naturan murgilduko gara, gure inguruan begien aurrean zein ezkutuan ditugun animaliei eta beren bizilekuei izena eta irudia jarriz. Izena duena badenez, Euskal Herriko ekosistema eta espezieen transmisioan ekarpentxoa egiteko asmotan sortu da "xapoketan" karta-jokoa, ezagutzen duguna bakarrik maite dezakegulako eta maitatzen duguna, zaindu dezakegulako.Espezie bakoitzaren izena euskara batuan eta izen zientifikoan emango da.
Jolas honek 42 karta txiki eta 6 handi biltzen ditu. Jolasteko modu ugari daude, partaideek arautu nahi dituztenak adina.
Keywords: Animaliak -- Hezkuntza jolasak -- Euskal Herria; Ekosistemak -- Euskal Herria; Euskal kultura; Jolas didaktikoak