Gráficas Laborde y Labayen - Lizarralde Beguiristain, Paco; Urretabizkaia, Joseba; Saizar Arostegi, Joxemi (Tolosa : Xibarit, 2019)
Tolosak, beste Euskal Herriko hainbat herrien antzera, badu bere izaera propioa. Herri dinamikoa eta ekintzailea da orain, horrela izan delako iraganean ere. Izaera horrek izen propio ugari ditu, kasuan, Laborde eta Labayen litografia enpresa osatu zuten gizon emakumeak. Laborde eta Labayen-ek argitaratutako liburu gida eta mapen, eta bereziki, kartelgintzaren bitartez, garaiko gizartea hobeto ezagutzeko eta ulertzeko aukera izan dugu, dokumentu historiko bilakatuz hein batean, izan ere, gaur egungo gure herriaren izaera garai haietako ondorio zuzenak izanik, izan ginen hura errokonozituz orain garen honetan. Publikazio honen bitartez garai konkretu bateko egoera sozio-politikoa ezagutzeko aukera dugu: euskal jaiak, estatutua, arte eszenikoak, promozio turistikoa, zaletasunak... eta honekin batera garaiko hainbat artisten aitorpena egiten da ere.
Testua euskaraz eta gaztelaniaz
Keywords: Merkataritza -- Gipuzkoa; Gráficas Laborde y Labayen -- Historia -- 1860-1974; Tolosa -- Historia -- XIX-XX. m; Monografiak