Eibarko euskara : izen sintagmaren deklinabidea - Areta Azpiri, Nerea; Deustuko Unibertsitatea (Bilbo : Deustuko Unibertsitatea, 2003)
Eibarko ahozko euskara jatorraren inguruko ikerketa sakon baten zati bat jasotzen da liburu honetan. Lana lekukoen ekoizpenetan oinarrituta dago, eta monografia dialektalen mailan kokatzen da oro har, baina ikuspegi berriak ere baditu euskal dialektologiarako. Hizkuntza geografiaren ekarriez gainera, soziolinguistikara hurbilketa ere egin da hainbat aldagarri kontuan hartu direlako aztergaia prozesatzerakoan: jatorri geografikoaz gain, adina, sexua eta alfabetizazioa besteak beste. Eremu pertzeptuala ere landu da lekukoen iritziak eta iruzkinak ere orokorrean gogoan hartu direlako. Oinarrian Eibarko euskararen fonetika-fonologia maila eta maila morfosintaktikoaren jasoketa zabala dago. Azterketa esparrua morfologiako eremuko izen sintagmaren deklinabidearen alorrera mugatu da. Nagusiki, deklinabide kasuak, izen berezi batzuen deklinabidea, gradu hurbileko mugatzailez mugatutako ereduak eta erakusleak aurkituko dituzu liburu honetan.
Bibliografia: 377-386 or.
Keywords: Euskara -- Eibar -- Deklinabidea; Monografiak; Baliabide digitalak