Bidaia Nafarroara : euskaldunen oldartzearen denboran (1830-1835) - Xaho, Agosti (1811-1858); Sarraillet, Jakes (1959-); Zabaltza, Xabier (Baiona : Maiatz, 2018)
Izenburuak «bidaia Nafarroara» aipatu arren, zerbait gehiago da obra zabal hau, Euskal Herriko historia, etnografia eta gogoetak «aztien» leinu asmatu batetaz biltzen dituena. Euskal abertzaletasunaren oinarrietan sartua izan da, orduko jendarte baztertu, gutietsi bati duintasuna eta iraupena eskaini nahi baitzion. 1835eko martxo-apiriletan jazarketa karlistaren artean iragan bi astezko bidaia motza libertatearen aldeko eresi erraldoi baten aitzakia gertatu zen. Jakes Sarraillet basabürütarrak lehendabizi zuberotarrera itzuli zuen liburu hau, orain Xabier Zabaltza nafarrarekin euskara batuan jarria da. Gure nortasuna barrutik hunkitzen duen liburu hau literatur obra nagusi bat dela erakusten du argitalpen honek.
Keywords: Kultura- eta gizarte-antropologia -- Euskal Herria; Nafarroa -- Deskribapena -- 1830-1835; Nafarroa -- Historia -- 1830-1835