Elezaharren gordelekuak : Euskal Herriko legenda eta beste istorio batzuk / Martin Anso - Anso, Martin (Herritar Berri : Astero, 2008)
"Elezaharren gordelekuak" liburuak irudizko euskal esparru herritarrean leku berezia eskubide osoz irabazi duten elezahar horien unibertso liluragarrian barneratzen gaitu. Martin Ansok (Donostia, 1963) 51 kontakizun laburretan bildu du elezahar bakoitza Euskal Herriko leku batekin lotzen duen ibilbide zirraragarria. Zenbait kasutan oinarri historikoa duten alegiazko kontakizun hauek mendez mende iraun duten mundua eta bizitza ulertzeko modua biziberritu eta birsortzen duten agertokietan kokatuko duten irakurlea. Maddi, "Gauez Maddi, egunez oreina"; Eunateko eliza ataria eraikitzen jentil batek lagundu zien fraide tenplarioak; Bargotako aztia, Ispasterko arrosa edo Giomar printzesa pertsonaia historikoa bezalako izaki misteriotsu eta tragikoak azaltzen dira lan honetan. Ahozko euskal tradizioa zipriztindu duten misterio, sineskeria eta tradizioen barnako ibilbide erromantikoa proposatu eta iraganak eta orainak bat egiten duten nortasunera hurbiltzeko ezinbesteko diren ereduak eskaintzen dizkigu "Elezaharren gordelekuak" liburuak.