Krokodilo txikia, jirafa altua eta neurri kontuak - Kulot, Daniela; Irazustabarrena Barriola, Ainhoa (Pontevedra : Kalandraka ; Arre : Pamiela, 2019)
Liburu hau Krokodilo eta Jirafa protagonista dituen bilduma bateko lehen alea da. Bi pertsonaia hauek elkarrekin maitemindu eta bikote bitxia osatzen dute. Itxuraz, beren bikote-harremana zaila izan liteke; izan ere, bada beraien artean desberdintasun nabarmen bat: altuera. Baina Krokodilok bere trebezia guztia erabiliko du Jirafaren arreta bereganatzeko. Hala, Krokodilok eginahal guztiak eginen ditu Jirafarekin topo egin eta haren interesa pizteko, eta ahalegin horretan umorez beteriko egoerak gertatuko dira. Halabeharrak, ordea, zapuztu eginen du maitasunaren txispa pizteko beharrezkoa den begirada eta irribarre-gurutzaketa hori. Istorio honetako protagonistak maiteminduen bikote ezohikoa da, eta bizikidetzan sortuko zaizkien zailtasunak adimen-zorroztasun eta umore pittin batekin gaindituko dituzte. Izan ere, zentimetro gutxi batzuetako aldea erraz gaindi daiteke maitasunak ematen duen indarrarekin. Gainditu beharreko lehenengo probetako bat izango da bientzako etxe bat aurkitzea, erosoa eta bien beharretara egokitua. Irtenbidea, neurrira egitea… Krokodilo txikia maitemindu da lanaren ondotik, Krokodilo eta Jirafari buruzko bildumaren bigarren alea da hau. Bilduma osatzen dute "Krokodil und Giraffe: ein richtig echtes Liebespaar "−laster argitaratuko da euskaraz− eta "Krokodil und Giraffe: eine ganz normale Familie" lanek. Daniela Kuloten lanek arrakasta handia izaten dute haurren artean eta badituzte zenbait ezaugarri, hala nola pertsonaien aukeraketa –animalia gizatiartuak izan ohi dira−, ilustrazioen aberastasun kromatikoa eta bere liburuetan agertzen diren gaiak. Izan ere, bere kontakizunen azpian irakurle gazteen prestakuntzarako mezu oso baliagarriak aurkitzen ditugu. Hala, gaur egungo alegia hau tolerantziaz, besteekiko errespetuaz eta desberdintasunak onartzeaz mintzo zaigu.
5 urtetik aurrera (urdina)
Das kleine krokodil und die grobe Liebe
Keywords: Animaliak; Krokodiloak; Jirafak; Tolerantzia; Album ilustratuak; Haur eta Gazteentzako Literatura; Ipuinak