Altzoko Handia : euskaldun mitiko bat (nahiz guztiz erreala) XIX. mendeko Europan ; [itzulpenak, GFA Hizkuntza Berdintasunerako Zuzendaritza Nagusia, TISA (Luis Manterola)] - Sánchez Gómez, Luis Ángel; Manterola, Luis; TISA; Gipuzkoako Foru Aldundia. Hizkuntza Berdintasunerako Zuzendaritza Nagusia ([Donostia] : Gipuzkoako Foru Aldundia, 2018)
XIX. mendearen erdialdera Europan bizi izan zen erraldoirik ezagunena aztertzen da bertan: Migel Joakin Eleizegi Ateaga (1818-1861). Ziurrenik 2,42 metro garai izatera heldu zen, eta, hala, sekula izan den herritar euskaldunik (eta espainiarrik) garaiena da. Liburu honen bitartez, egileak sakon ezagutu nahi izan du pertsonaia, asmakeriak eta kondairazko datuak alboratuta. Aurkezten duen informazioaren zatirik handiena argitaragabea da, gainera. Erraldoiaren errepresentazio grafiko batzuk ere lehen aldiz editatu dira. Egileak artxiboetako material ugari berrikusi du, eta, horri esker, hasteko, familiaren errealitatea ezagutu ahal izan du. Egoera ekonomiko erosoa zutela egiaztatu du. Izan ere, Migel Joakinen aitak Altzoko bi baserri jaso zituen oinordetzan.
El gigante de Altzo : un vasco mítico (aunque muy real) en la Europa del siglo XIX.
Keywords: Eleicegui Ateaga, Miguel Joaquín -- (1818-1861); Monografiak; Biografiak