Jazz naiz / egileak, Jessica Herthel eta Jazz Jennings ; ilustratzailea, Shelagh McNicholas ; [itzulpena, Mikel Juaniz Arilla] - Herthel, Jessica (Bellaterra, 2016)
Jazz-ek beti jakin zuen ez zela bere adineko neska-mutilak bezalakoa. Oso gaztetatik sentimendu indartsu batez jabetu zen, neska izateaz, alegia, eta bere ingurukoek onar zezaten borrokatu zen. Bi urteko ume txikia zenetik, Jazz-ek bazekien neska zela, jaiotzean mutiltzat hartu bazuten ere. Arrosa kolorea eta sirenaz mozorrotzea gustukoa zuen, eta mutilen arropa soinean ez zebilen eroso. Horren aurrean, familiak ez zekien nola jokatu, Jazz transexuala zela ulertu eta laguntzea erabaki zuten arte. Jazz-en istorioa egiazko esperientzia da. Ipuin honetan, berak modu errazean kontatzen ditu bere bizipenak, eta bereziki ipuinak gustuko dituztenei, familiei eta irakasleei zuzentzen zaie.