Iparragirreren gitarra Ameriketan = La guitarra de Iparraguirre en América / Seve Calleja ; [hitzaurrea, Gontzal Mendibil] - Calleja, Seve (Bizkaiko Foru Aldundia. Euskara eta Kultura Saila, 2019)
1858an Baionan ontziratu zenetik eta hogei urte igaro ondoren itzuli arte, Iparragirre Argentinan eta Paraguayn bizi izan zen. Ez zion konposatzeari eta kantatzeari inoiz utzi; Angela Querejetarekin ezkondu zen, artzain lanak egin zituen eta kafetegi bat eduki zuen; zortzi seme-alaba izan zituen. Maila ekonomikoan oso txarra izan zen bizitzaren ostean jaioterrira bueltatu zen 1877an -bere lagun amerikarrek egin zuten harpidetza bati esker-, eta hemen igaro zituen hil arteko bere azken lau urteak familiarekin berriz biltzeko ametsa betez. Liburu honek "Gernikako arbola" konposatu zuen bardo abenturazalearen esperientzia hori kontatzen du.