Garabiko gizona - Usabiaga, Miguel; Sánchez,Eder ([Madrid] : Ediciones Irreverentes, 2018)
"Garabiko gizona" beste lan baten bigarren atala da: La joven guardia, eta batera borrokalari errepublikano baten, hots, Marcelo Usabiagaren bizitza bizia, gertaeraz beteta, gorabeherak, jasotzen ditu; haiek guztiak bere konpromisotik, askatasunagatiko eta aurrerapen sozialen bere borrokatik jaiota. La joven guardia heroiaren bizitza kontatzen duen lana da, abenturez beteta, borrakaren irakidura osoan; hartan, oraindik espetxeko bere hezurrekin jo zuenean, ametsak, bere garaipen-ametsak, ukigabe daude. "Garabiko gizona" bigarren atala zela bagenioen, bere bigarren bizitza dela ere esan liteke. Hemen tonua, narrazio-estiloa oso desberdina da, intimista da, Marceloren "niaren" gogoetatik idatzita. Han heroiaren bizitza ausarta bazen, hemen 21 urte baino gehiago espetxe batean egon den gizon batena da, askatasunean bizitzan sartuko dena, lan-mundura birsartzera, hori guztia frankismo betean, hirurogei urteetako frankismo grisa eta miserablean, bera ahultze arte borrokatu zena. Liburua Marcelok lan egiten duen tokitik bere etxera arte fabrikaren arteko ibilbidean igarotzen da. Ibilbide horretan bere gogoetak gertatzen dira, bizi den askatasun ustel honen gainean, itotzen eta bakean uzten ez dioten erregimeneko espioi eta polizien gaineko giroan, nostalgiaren eta bere kamaradeen oroipenaren eta garaitutako ametseei buruz, harentzat balsamo bat direla, eta zutik mantentzen zuena.
Jatorrizko izenburua: El hombre de la grúa
Keywords: Usabiaga, Marcelo -- (1916-2015); Monografiak; Biografiak