Errezel berdeak / Jexuxmari Zalakain Garaikoetxea - Zalakain, Jexuxmari (Euskal errepresaliatu politikoen literatura koadernoak, 2017)
Kartzelako denbora estuan ziegan sartuta Jexuxmari Zalakain leihoaren aurrean jarri eta barroteetatik barrena joan da, leihoko errezel berdeen laukian ageri zaion munduari begira. Une horretan erlojua gelditu da; denboraren baitan murgildu eta bere bizitza ikusi du: baserria, familia, seminarioa, klaretiarren anaidia, irakaskuntza, kazetaritza, kartzela... Orratzak berriro martxan hasi direnean, "Errezel berdeak" liburuan bildu ditu oroimenak. Kartzelako sekuentzia batzuek tartekatu ditu hala ere, irakurlea ere leihoaren alde horretan jartzeko. Eta amaitzeko, kartzelatik irten eta bi urtera egindako hausnarketa, beti ere bizitzaren jarioa herrian eta konpromisoan kokaturik.