Iraultza bertikala edo zergatik ibiltzen diren gizakiak zutik / Ngugi wa Thiong´o ; Agustín Comottoren irudiak ; Iraitz Urkuloren itzulpena - Ngugi wa Thiong'o (Txalaparta, 2019)
Iraultza bertikala estilo klasikoko alegia bat da, kikuyu hizkuntzan idatzia eta mundu osoan laurogei hizkuntza baino gehiagotara itzulia. Ahozko literatura tradizioari eta besteei irakurtzean partekatzen dugun une magikoari egindako omenaldia. Ipuinak giza gorputzaren eraketa kontatzen du, haren atalen arteko eztabaida baten bidez. Besoek eta hankek atal garrantzitsuenak direla erakutsi nahiko dute lehiaketa batean, eta gainerako animaliak horren lekuko izango dira. Animaliek erotzat joko dituzte, eta gorputzeko gainerako atalek beren iritzia adierazi nahiko dute. Nola amaituko ote da guztia? Ngugi wa Thiong'oren ipuin zoragarria da hauxe, Agustin Comottok ilustratua.