Zentzua eta sentiberatasuna / Jane Austen ; Núria Pradasen bertsioa ; Marta Ponceren ilustrazioak ; [itzulpena, Nerea Aizpurua Iraola eta Lina Ugarte] - Pradas, Nuria (Kalafate (Lectura Fácil Euskadi Irakurketa Erraza), 2018)
"Kalafate" ospe handiko idazle eta irakasleek egokitutako klasiko unibertsalen bilduma da. Hizkuntzaren eta antolaketa tipografikoaren aldetik, Irakurketa Errazaren printzipioak jarraitzen ditu. Honek zailtasunik gabe literaturaz gozatzea eta ikasketa, emozio, dibertimendu eta ezaguera iturri amaigabe bezala erabiltzea baimentzen du. Jane Austen Hampshire kondadoan jaio zen, Ingalaterran, 1775 urtean. Hampshiren ere hil zen, 1817an. Bere lanen artetik, nabarmentzekoak dira "Harrotasuna eta aurrejuzguak" eta "Zentzua eta sentiberatasuna", hauengandik mundu mailako fama lortu du. Jane Austen literatura ingelesezko idazle klasikotzat hartzen da. Izaera eta pertsonaia sortzeko gaitasun handia du, bere garaiko gizarte eta ohituren deskribapen zehatza egiten du baita ere. Dashwood jauna hil da. Bere emazteak, Dashwood andreak eta bere hiru alabek, Elinor, Marianne eta Margaretek, familiaren etxea utzi behar dute, bere anaiordekoak jarauntsi baitu bere ondarea, John Dashwoodek. Honen emazteak, Fannyk, ez ditu Dashwood andrea eta bere alabak begi onez ikusten. Bestalde, Elinor Edward Ferrarsengandik, Fannyren anaiarengandik, erakarria sentitzen da. Orduan etxez aldatuko dira, landan dagoen Sir John Middletonek eskainitako etxetxo batera. Bertan Brandon koronela, Jennings andrea eta, beraien pasiera batean, Willoughby gaztea ezagutuko dituzte. "Zentzua eta sentiberatasuna" liburuak, liburuan zehar ezagutuko ditugun pertsonaien bitartez, giza harremanei buruzko istorio polit eta interesgarria kontatzen digu. Harreman hauek, eskuzabaltasun eta maitasunari esker, bere protagonistak bateratzea lortuko dute.