Xalbador, beldur-erlijiotik maitasun-sinesmenera : jende xumearen erlijio-jakituria (Mt 11,25) - García Trujillo, Sebastián (Bilbo : Elizbarrutiio Teologia eta Pastoraltza Institutua : Desclée de Brouwer, 2018)
Erliji guztiak beldurraren eta zorionaren arteko lerroan mugitzen dira: Mysterium tremendum et fascinans (Rudolf Otto). Beldurraren eta maitasunaren arteko erlijio-dinamika horretan, oinarrizko edo teologiazko abiapuntuan bederen (historian zeharkako okerrak oker eta zuzenak zuzen, huskeria bat ez dena, noski), kristautasuna iza(te)n da, nire ustez (eta fedez) behintzat, maitasuneranzko muturrera gehien eta ondoen hurbiltzen duen sinestea. Hurbilketa horretan, uste dut erlijio-muga gainditzen dugula eta sinesmenaren lurrean sartzen garela. "Erantzi oinetakoak, zauden lekua lur santua baita" (Ir 3 5). HOri dela eta, idazki honi jarri diodan izenburua: "Beldur-erlijiotik maitasun-sinesmenera" Xalbadorrek egin omen zuen zeharkaldia.
Keywords: Xalbador -- (1920-1976) -- Kritika eta interpretazioa; Jaungoikoa literaturan; Monografiak